Nyinflyttade!

Sen Acke kom i måndags har vi tagit det ganska lugnt. Jag red ut i tisdags med en kompis. I onsdags fick han en liten promenad och lite lätt longering. I torsdags red jag i ridhuset. Jobbade lite på galoppfattningarna och bara på att få honom att slappna av. :) Lite roligt att han kändes mkt bättre i höger varv än i vänster, vilket är hans bästa varv. Förmodligen för att jag inte varit hos sjukgymnasten på ett bra tag och inte kan rida lika bra i båda varven. :) Men det ska vi nog lyckas rätta till så snart som möjligt.
Igår fick han vila, och idag ska han få gå ett litet dressyrpass. Imorgon blir det lång mystur ute med Sofia igen! :)

I övrigt verkar han trivas ganska bra på Skånsta, förutom att han inte gillar sin skimmelgranne. :)

Hoppträningen för Sandra!

Här kommer lite bilder!




Äntligen hemma! :D

Idag var jag uppe i Tierp och red för Sandra. Hopptränade hemma hos Pernilla.
Jag red som en säck skit och sådär, men Acke kändes fin, och framförallt i galoppen kände jag riktigt stor skillnad. Han orkar bära sig så mycket bättre nu, innan tyckte han galoppen va jobbig! :P
Men men, trots att jag inte gjorde så bra ifrån mig så måste jag säga att det var en jävligt givande träning, önskar att Sandra bodde närmre så hon kunde träna oss jämt, typ bästa instruktören jag ridit för. Och jag kände mig inte så sjukt spänd å nervös som jag alltid gör när jag rider för någon ny, så det va skönt!
Sen så hoppade han mig halvt ur sadeln två gånger också, tappade både stigbyglar och tyglar haha, men men, hellre det än att han hoppar dåligt! XD Piloten ska lära sig hänga med bara! ;)
När vi tränat färdigt och Sandra trimmat Pirro lite så drog vi tillbaka in till Tierp, käkade lite pizza, och sen drog vi tillbaka till Pernilla, hämtade Acke och alla hans saker, och sen åkte vi hemåt.

Mycket nytt i nya stallet, och Acke kommer inte riktigt överens med ena grannen, men det löser sig nog!

Här han han precis kommit hem och fått komma in i boxen.

 

Ignorera att jag ser ut som ett vettskrämt mumintroll!

Filmades lite, tyvärr mest när jag hoppade, skulle hellre sett lite mer när vi trimmade, men skitkul med film över huvud taget! :D Togs lite bilder också. Bilderna ska jag nog kunna få tag på redan imorgon förmiddag, men filmerna lär nog dröja ett par dagar.

Nu ska jag försöka äta lite och nanna. Imorgon bitti är det uteritt tillsammans med Frida och Ackes morbror Evert som gäller! Wish me luck, I'll need it! ;D

 


Uppdatering!

Pratade nyss med Sandra (medans hon var ute och galopperade på Prince haha). Allt är bra med Acke och har är numera nysnaggad och ser ut som en riktig tävlingshäst haha! :P

Idag hade han varit iväg till TIRK och hoppades på deras utebana. Han har nu för första gången gått ett pass som en riktig häst, med andra ord, han har fått gå ordentligt och inte mesridits pga. hans kondis osv. Haha! :P Han hade skött sig med tyckt att det vart lite jobbigt. :)

För de som inte vet det än, så har de numera ett litet föl i stallet som föddes för cirka en vecka sen. Acke är helt förtjust i denna lilla krabat och är helt knäpp enligt Sandra och co. Han tror att han är hingst och får värsta rycken så fort han ser fölet, trots att han är inne i boxen! Reser sig, blåser upp sig och far runt som en annan idiot haha! Låter som min Acke det!

Har dessutom blivit utlovad lite filmer från i tisdags då han hopptränades för Cissi och från idag då han hoppades ute, så förhoppningsvis får ni ett smakprov redan ikväll! :D

Hästfolket!

Hästfolket

Under vintern1988-89 kom veterinären och antropologen Erik Granström under resor på Upplandsslättens vindpinade ödemarker i kontakt med en stam av det skygga hästfolket. Han lyckades efter försiktiga närmanden vinna infödingarnas förtroende och rapporterar i denna artikel om sin halvårslånga vistelse hos detta märkliga naturfolk.

Få moderna medborgare i dagens Sverige ägnar hästfolket mer än en flyktig tanke.Ändå lever dessa varelser, ett av Europas sista naturfolk, helt nära vår egen civilisation. Liksom sparvar, kråkor och råttor har de anpassat sig till ett strapatsrikt liv i människosamhällets utkant, där de lever helt i avsaknad av all modern bekvämlighet.

Det mest utmärkande draget hos hästfolket är naturligt nog deras nära kontakt med hästen, en entåig buffelart som huvudsakligen äter gräs, träföremål samt bitar av varelser i dess omgivning. Många tror att infödingarna lever i symbios med dessa stora djur, med mina undersökningar tyder på att hästar liksom gökungar snarare parasiterar genom att nästla sig in hos främmande arter. Infödingarna lägger ned avsevärd tid på att mata och rengöra djuren men får uppenbarligen mycket lite i gengäld. Hästens främsta nytta tycks vara att i speciella inhägnader trampa upp den gyttja som hästfolkets kvinnor gärna dekorerar sina kläder med.

En hästfolkstam bor vanligtvis tillsammans med sina djur i stora rödmålade byggnader av murket trä. Boplatsen liksom den närmaste omgivningen delas in i skarpa, kvadratiska revir som vaktas mycket intensivt. En stor del av stammedlemmens dag kan gå åt till att hävda och söka utvidga reviret genom att lämna personliga ägodelar i de gemensamma utrymmena, vilket ofelbart leder till stridigheter. Emellertid ser man mycket sällan öppna konflikter. Aggression uttrycks istället genom intensiv tystnad och s.k. blängning. Beteendet är sannolikt ägnat att skydda stammen mot inre stridigheter, en omsorg som ofta går så långt att man berättar om sitt missnöje för alla utom för just den det berör. Strider inom stammen vore ödesdigert, ty man är väl rustad. De typiska mångspetsade spjuten hänger lätt åtkomliga för den händelse fiender skulle nalkas. Stammedlemmarna övar sig också dagligen i stridskonst genom att anfalla attrapper av torkat gräs, kasta dem till marken och sprätta upp dem utan pardon.

Hästfolket kommunicerar framförallt via skrivna meddelanden. Överallt i den gemensamma boplatsen finner man små pappersbitar fyllda med anvisningar och frågor. Speciellt ofta frågas om varför tidigare anvisningar inte blivit åtlydda, något som tyder på dåligt utvecklat skriftspråk. Denna skriftliga kommunikation tyder inte alls på stumhet, vilket man lätt skulle kunna tro. Tvärtom hör man ofta hur infödingarna utstöter ilskna strupljud i umgänget med stammens djur. Stammen leds ibland av en dominerande hona, men vanligare är den av Dr Weberkundze beskrivna "omvända maktpyramiden". Denna styresform kännetecknas enligt Dr Weberkundze av att 80% eller mer av stammens medlemmar tycker sig ha rätt till makten, samtidigt som några få nykomlingar söker lyda de styrandes ofta motsägelsefulla regler.

Man har en mycket stark bobyggnadsinstinkt och arrangerar dagligen bon av halm i sitt personliga revir. Dessa bon förstörs lika regelbundet av de parasiterande hästarna, men instinkten är så stark att infödingarna liksom skatorna bygger bo efter bo utan att tröttas. Trots det idoga boandet har jag svårt att identifiera något egentligt parningsbeteende, vilket naturligtvis kan bero på att bona aldrig blir klara. Det är i sammanhanget mycket besynnerligt att hästfolket nästan uteslutande består av honor. På något sätt fortplantar de sig uppenbarligen, ty boplatsen vimlar av honungar i olika åldrar. Ändå såg jag bara några få manliga varelser. Dessa tycks snarare vara krigsfångar än stammedlemmar, ty man sparade ingen möda att förlöjliga dem genom att sätta upp dem på stammens hästar, där de var oändligt skrämda och vilsna. Min teori är att hästfolket förökar sig genom jungfrufödsel. Jag hoppas kunna lägga fram bevis för denna hypotes i min nästa rapport.

Det religiösa beteendet är ytterst säreget. Man samlas på bestämda tider, antingen utomhus eller i speciella uppförda kulthallar. En efter en utför ceremonideltagarna en dans till häst, där man rider i bestämda mönster mellan runor som sannolikt symboliserar månen, solen och andra himlakroppar. Dansen leds av en shaman som kallar in deltagarna en i sänder efter rang. Shamanen betygas stor vördnad genom inledande hälsningar. Varje hästdansare anlägger därtill ett rituellt leende så snart shamanens plats vid sidan av kultplatsen passeras. Efter dansen fäster man talismaner vid speciellt besatta hästars huvuden för att söka driva ut dess demoner. Varje deltagare får också ett pergament där shamanens bisittare nedtecknat andarnas budskap.

Hästfolkets kultur är i många avseenden unikt och vi bör enligt min mening värna om infödingarnas rätt att utöva sina urgamla ritualer trots att deras seder är så oändligt skilda från våra egna. Dessvärre möter man ofta intolerans eller rent hat hos ortsbefolkningen nära hästfolkets boningar. Rasistiska kretsar arbetar ständigt för att infödingarnas rörlighet ska begränsas till speciella reservat. Jag har till och med sett hur man velat segregera naturen genom att skilja på stigar för hästfolk och stigar för andra. Det är min förhoppning att jag genom min redogörelse ökat förståelsen för detta fascinerande naturfolk. Trots sin primitiva kultur bör de bemötas med respekt. Vår värld vore fattigare utan dom.

Erik Granström

Fler som känner igen sig?

Du vet att du är en hästmänniska när...
...du drar en 50 000 kronors hästtransport med en 5 000 kronors bil
...du allvarligt överväger att byta din två år gamla bil mot en tio år gammal rostig men fyrhjulsdriven bil
...dina vänner frågar inte längre om du kan träffa dem på helgerna, för de vet att du kommer att säga -- "Nej, jag kan inte, jag ska rida"
...du betraktar en fin golfbana som slöseri med bra betesmark
...din häst får nya skor oftare än du
...när din pojkvän/flickvän klagar på att du älskar hästen mer än vad du älskar honom/henne och du säger "...Och?"
...du blir hysterisk av människohår i tvättfatet, men bryr dej inte om hästhår i tvättmaskinen, på dina kläder, i din mat osv.
...du säger "whoa" till hunden 
...din mamma, som inte har några barnbarn, får vykort adresserade till mormor med hälsningar från hästen
...din skatteåterbäring är reserverad för en ny sadel, inte för en familjesemester
...din hästs man och svans får bättre vård än ditt hår (och det syns) 
...du har övervägt att flytta till stallet eftersom det är mer välstädat än huset 
...din häst förefaller vara rätt person att tala med om dina problem  
...du har fler bilder på dina hästar på kontoret än på din familj 
...normal middagstid hemma hos dej är kl. 8 på kvällen 
...du passar hellre din väns sjuka häst än hennes barn
...du bantar, inte för att bli snyggare, utan för att rida bättre 
...varje gång du far till stallet så tar det tre timmar och du fattar inte vart tiden tog vägen 
...det första vårtecknet är inte att se en fågel, utan att se en fluga 
...du lever på existensminimum, men får ändå på något konstigt vis ihop pengar till veterinärräkningen på 2 000 kronor

Längtar!

Sorry för sämst uppdatering, har bara inte haft så mycket att skriva om. Allt har flutit på bra och Acke sköter sig. Snart ska han äntligen komma hem. Sitter här och typ dör av längtan. Vill att han ska komma nununu!

Här är en bild ifrån när han hopptränade i tisdags. Tror även att han fastnade lite på film, som jag förhoppningsvis kan ragga tag i någon gång i nästa vecka (Sandra är och tävlar i Gävle under hela helgen så hon har nog en del att stå i iaf.). :)


Hoppträning nummer två!

Hallå där i rutan!
Igår hopptränade Sandra med Acke för Cissi Hansson för andra gången. Jag har inte fått någon muntlig rapport ännu, men det ska tydligen ha gått bra! :D
Gunnel var där och fotade vilket alltid uppskattas! :D
Skriver mer när jag pratat med Sandra, och kanske tom. kunnat ragga tag i någon film om det filmades. :)

 




Long time no see!

Hallå där allihopa!

Har varit rätt dött på bloggfronten. Har inte snackat så mycket med Sandra för hon har varit på tävlingar uppe i Umeå sen i torsdags. Men sist vi hördes sa hon iaf. att hon hade trimmat honom på volten i onsdags, och då hade han känts rätt fin mot slutet.
Sen har Pernilla longerat honom en dag och sedan ridit honom en dag. Han hade inte krigat med henne och hade skött sig jättebra så vitt jag förstått. Kul kul!
Idag har jag varit ute i mitt nya stall. Lämnade alla mina grejer där igår. Hängde upp Ackes sadlar osv. Kändes skönt och roligt, om än lite overkligt. Haha! :P Idag var jag där igen och red en sväng tillsammans med Madde, som red finfina Albin. Albin är en 6-åring som rör sig supertrevligt (och har ett fint hopp även om han inte är spec. mkt hoppad), men som kanske har lite väl mycket i huvudet ibland. Så det är det de jobbar på.
Så idag fick jag rida ut på en utav ridskolans hästar och agera draghäst åt Madde och Albin.
Hästen jag red hette Bravo. Har inte en aning om hur gammal han är eller vad han har för stam. Men han var snäll som attans och stel som ett kassaskåp. Väldigt tung med. xD Och okänslig. Så med andra ord var det ganska stor skillnad mot vad jag är van vid.
Men det var riktigt skoj att rida, spec. att få rida en annan häst än vanligt. Och även om jag fick slita som ett djur där uppe på ryggen så fick jag honom lite mer loss mot slutet och då sökte han sig lite bättre nedåt och gick lite bättre. Kul!
Förhoppningsvis ska jag få rida lite då och då på ridskolans hästar på detta viset. Det är ju bra för dem att få lite mer ordentlig ridning ibland.

När Acke kommer hem är ännu oklart. Tanken var att han skulle kommit typ i helgen, men iom. att Sandra tävlar i helgen och ett par helger framöver får han antagligen stanna till påsk, om jag inte hittar någon annan som vill köra hem honom. Har transport och sådär, saknar bara en chaffis. :P

RSS 2.0